Rólunk

Hogyan kezdődött?

Először 2011-ben láttunk hollandjuhászt élőben, egy mentőkutyás bemutatón. Már akkor tudtuk, hogy ha lesz rá lehetőségünk, szeretnénk hollandjuhászt. Aztán 2015-ben befogadtunk egy 6 hónapos hollandjuhász-mali keveréket. Sajnos később kiderült, hogy Red súlyos agresszió problémával küzd falkán kívüli kutyákkal, amit elfelejtettek elmondani nekünk. Annak ellenére, hogy Red kiváló adottságokkal rendelkezett, sajnos nem tudtunk vele eredményeket elérni. Sokáig küzdöttünk, hogy az agresszióját kezeljük, de aztán elfogadtuk, hogy ő ilyen. Azóta is velünk él, és igyekszünk neki mindent megadni ahhoz, hogy a lehető legjobban érezze magát.

Red

Striped Magic Holland juhászkutya Kennel

Mokka

Bahama Black Beck Herders

Aztán 2017-ben már tudatosan elkezdtünk hollandjuhászt keresni, és így találtunk rá Mokka ausztriai tenyésztőjére, és hamarosan meg is született Mokka, hollandjuhász falkánk első tagja. Már akkor nagyon fontosnak tartottuk, hogy FCI törzskönyves, egészségügyi szűrésekkel rendelkező szülöktől származó, megfelelő külemmel és temperamentummal rendelkező kölyköt vásároljunk.

Mindketten munkakutya kedvelők vagyunk, Norbinak volt rottija és németjuhásza Mokka előtt, nekem pedig németjuhászom, malim, és labradorom. Mindegyik kutyánkból igyekeztünk a  lehető legtöbbet kihozni, de mindig volt egy furcsa hiányérzetünk. Mióta hollandjuhászunk van, azóta ez a hiányérzet teljesen megszűnt. Mint minden munkakutya, nagyon sok foglalkozást igényelnek, de az egyéniségük egyik általunk ismert kutyafajtához sem hasonlítható.

Ahogy Mokkát egyre jobban megismertem, tudtam, hogy én is szeretnék egy hollandjuhászt, és ekkor már felmerült a későbbi tenyésztés is. Először egy belga tenyésztővel vettem fel a kapcsolatot, úgy volt, hogy onnan lesz kölyök, de ott nem jött össze a fedezés.

Ugyanezen a héten láttam meg a Facebook-on, hogy egy cseh tenyésztőnél van egy elérhető kan, ekkor volt Cooper hat hetes. Gyors utánajárás, és két nap múlva már küldtem a foglalót, két hét múlva pedig mentünk Cooperért. Annak ellenére, hogy gyorsan kellett dönteni, életem egyik legjobb döntése volt. Cooper intelligenciája már az első naptól lenyűgözött, és habár voltak nehezebb időszakok vele, ő életem legjobb kutyája.

Ahogy fejlődött mindkét kutya, már tudtuk, hogy amikor eljön az idő, szeretnénk hollandjuhászt tenyészteni, és szeretnénk megismertetni ezt a csodálatos fajtát a kutyásokkal. Van néhány hollandjuhász tenyésztő Magyarországon, szerencsére nagyon kevés. És sajnos van több hollandjuhász és holland-mali keverék szaporító is, amit mi nagyon elítélünk. Teljesen mindegy, hogy mi az ok – pl. minél „keményebb” munka és/vagy sport kutya – nem tartjuk helyesnek ezt a fajta „tenyésztést”. Kutyáinkkal megtapasztaltuk a hollandjuhász sokoldalúságát, és éppen ez az a tulajdonság, amit a tenyésztésben meg kell őrizni, és nem egy adott feladatra szelektálni.

Mi azt valljuk, hogy minden kutya egyedi, ezért minden kutyával érdemes megtalálni azt a tevékenységet, vagy azokat a tevékenységeket, melyekben a legjobban érzi magát a kutya és gazda, és a legjobban tudnak fejlődni. Éppen ezért mi soha nem határozzuk el, hogy az adott kutyával milyen tevékenységet fogunk végezni, ez mindig menetközben derül ki.

Cooper

Aernout Kaiannco

Mia

Enjoy Black Beck Herders

Amikor 2019. nyarán megláttuk, hogy Mokka tenyésztőjénél született egy alom, ugyanattól a szukától, de más kannal fedeztetve, úgy döntöttünk, megnézzük a kicsiket. Azonnal megtetszett Mia, aki sokkal nyugodtabb volt, mint testvérei. Mérlegeltünk, végig gondoltuk, és úgy döntöttünk színesítjük a falkánkat egy higgadtabb kutyával.

Mia aztán feladta a leckét az első tíz napban, vele küzdöttünk a legtöbbet, annyira rossz volt. Minden kiképzői tapasztalatomat be kellett vetnem, hogy kezelni tudjam, mivel nehezen viselte, hogy nem az van, amit ő akar. Aztán tíz nap után, mintha elvágták volna, soha többé semmi hasonló probéma nem volt vele.

Emlékszem, nagyon sokat nevettünk rajta kiskorában, egy igazi bohóc volt, és már akkor látszott kiemelkedő zsákmányösztöne és apport készsége. Ahogy már a másik két hollandjuhászunknál is megtapasztaltuk, a következetes, türelmes nevelés meghozza a gyümölcsét. Mivel a hollandjuhász későn érő fajta, és nagyon sok mindent meg lehet tanítani nekik már egész pici kortól, de az igazi nagy fejlődés 2 éves koruk után kezdődik.

Így került hozzánk ez a három csodálatos kutya, így lettünk hollandjuhászosok. A jövőben is mindent el fogunk követni azért, hogy a legjobbat hozzuk ki belőlük és a tenyésztésből, ezzel is hozzájárulva a hollandjuhász fajta különlegességének megőrzéséhez.

Ha bármi kérdésed van a fajtával vagy kutyáinkkal kapcsolatban, keress minket elérhetőségeinken!

Kasza Norbert és Kasza-Pirka Ildikó

Bahama Black Beck Herders - Aernout Kaiannco