Tenyésztés

A kutyatenyésztés legfontosabb szempontja az adott fajta megőrzése, figyelembe véve minden külső-belső tulajdonságot, és nagyon fontos az is adott szuka és kan minden szempontból összeillik-e. Figyelembe kell venni a küllemet, az egyéni adottságokat, a temperamentumot, és természetesen a genetikailag öröklődő betegségektől való mentességet is.

Mivel a hollandjuhász nagyon sokoldalú fajta, ezért fontosnak tartjuk, hogy ne egy adott feladatra szelektáljuk őket, hanem minél jobban megőrizzük ezt a sokoldalúságot.

Rövid történet

A hollandjuhászok eredetileg terelőkutyák voltak, a korai időkben a nyájak mellett éltek, terelték, és kísérték a birkákat. A farmokon is volt feladatuk, például távol tartották a baromfikat a konyhakerttől, terelték a marhákat, és húzták a tejeskocsit. Emellett jelezték, ha idegenek léptek a farm területére. 1900 körül a juhállomány nagy része eltűnt Hollnadiában, de a hollandjuhászok sokoldalúsága lehetővé tette a különböző területeken való képzésüket és alkalmazásukat. Új karriert kezdtek rendőrkutyaként, kereső- és nyomkövető kutyaként, illetve vakvezetőként is, és ennek köszönhették folyamatosan növekvő népszerűségüket.

Hollandjuhász kennel
Aernout Kaiannco

Megjelenés

Közepes méretű, közepes súlyú, jól izmolt, erőteljes és kiegyensúlyozott felépítésű kutyák.

MÉRET: kanok – 57-62 cm, szukák – 55-60 cm.
SZŐRZET: rövid-, hosszú-, drótszőrű
SZÍN: csíkos – az alapszín lehet arany vagy ezüst, az arany lehet az egész világos homokszíntől, a gesztenyebarnáig bármilyen. A csíkosság egyértelműen jelen van az egész testen, a túl sok fekete nemkívánatos. Előnyös a fekete maszk, de a nagyobb fehér folt a mellkason vagy a lábakon hibának számít.

Viselkedés/Temperamentum

Nagyon hűséges és megbízható, mindig éber, aktív, független, nagy kitartással és intelligenciával rendelkezik, mindig felkészült az engedelmességre. A holland juhászkutya mindig készségesen dolgozik együtt gazdájával, és önállóan is képes feladatokat végrehajtani, terelőkutya múltja miatt képes más kutyákkal is együttműködni. Számára mindig a gazdi az első, nagyon ragaszkodó kutya, nem igényli más emberek társaságát, de bárkivel képes együttműködni, tanulni, játszani.  Alapvetően domináns fajta, de nincs benne felesleges agresszió, más kutyákkal szemben türelmes és toleráns normál keretek között. Megfelelő szocializációval nem kezdeményez konfliktust más kutyákkal. Tapasztataink szerint soha nem ugat feleslegesen, de határozottan védi a területét.

Bahama Black Beck Herders
mia4 1 Tenyésztés

Egészség

Röntgen szűrések
HD : Csipődiszplázia szűrés
ED : Könyök
LTV: Átmeneti ágyék-keresztcsonti csigolya szűrése
Spondylosis: Gerincbetegség
(OCD: Váll)
Vérből végzett szűrések
DM (Degeneratív myelopathia): ez az a betegség, amikor a kutya hátulja legyengül, végén le is bénulhat, németjuhászoknál nagyon gyakori, de a belgákat és hollandokat is érinti)
SDCA 1-2. (Szivacsos agysorvadás ataxiával 1-2. típus): belgák és hollandok is érintettek lehetnek.
Színvizsgálat
K locus brindle test – kizárólag azoknak az egyedeknek a tenyésztése javasolt, amelyek a csíkos mintázatot örökítik. Ennek a tesztnek az eredménye lehet KBR/KBR, vagy KBR/KY. A KBR/KY azt jelenti, hogy az adott kutya hordozója az ún. sárga génnek, és így egy szintén KBR/KY kutyával párosítva a kölykök egynegyede egyszínű lesz. Ezért a KBR/KY párosítása kizárólag KBR/KBR kutyával javasolt.

Nagyon fontos lenne, hogy mindenki elvégeztesse a kutyáján a megfelelő szűréseket tenyésztés előtt. Sajnos Magyarországon nincs hollandjuhász fajtaegyesület, így mi a más országok fajtagondozó szervezetei által előírt szűréseket vesszük figyelembe.  Elengedhetetlennek tartjuk a minél szélesebb körű kivizsgálást, hiszen kizárólag szűrésekkel tudhatjuk meg, hogy egy kutya az adott betegséget örökítheti vagy nem.

Természetesen ugyanilyen fontos a tenyészszemle, néhány kiállítási eredmény, és legalább egy BH vizsga megléte is, mivel ezek alapján eldönthető, hogy a küllem és a temperamentum megfelelő-e a tenyésztéshez.